Seniorentheater De Rimpel | Een mens is nooit te oud om te spelen!
Terug naar BOVEN!


Seniorentheater De Rimpel

Een mens is nooit te oud om te spelen!Laatste Nieuwtjes

Nieuw seizoen, nieuwe groep en een nieuwe voorstelling

Seizoen 2023/2024 is gestart met één groep van 15 spelers. We hebben dus de twee groepen van vorig jaar samengevoegd. Dit seizoen gaan we aan de slag met het thema familie. Doel is om een voorstelling te maken met de titel 'Familia'.

Familie kan een lust én een last zijn. Het is fijn als je een beroep kunt doen op familie in de rol van mantelzorger. Maar familie kan zich ook tevéél met jouw zaken bemoeien.

We zijn bezig over een aantal van deze subthema's interessante en humoristische scènes te maken. Ook is er al een mooi aantal subsidiebedragen toegezegd dus de voorstelling kan op totaal 10 locaties in Friesland opgevoerd worden. Zie ook bij Voorstellingen...

Nieuwe Voorstelling 'Krakke & Mikke'

Moederzielig...

Foto: Simon v/d Woude

Afgelopen seizoen hebben we gewerkt rond het thema 'Krakke en Mikke'. Voor veel ouderen zijn hun lichamelijke en geestelijke conditie een dagelijks onderwerp van gesprek.

Logisch!! Het is heel confronterend als lichaam en of geest het laten afweten. Als je niet meer kunt wat je eerst wel kon. Of als je geestelijk niet meer zoveel aankan. Gelukkig is er genoeg aanbod aan fysiotherapie, fitness, yoga en digispelen voor ouderen om lichaam en geest fit te houden. Bovendien is er qua kunstparticipatie ook veel aanbod voor ouderen.

Daar gaat de voorstelling over: Wat doet het met je als je lijf en of je hoofd het laten afweten door ouderdom en je steeds meer geconfronteerd wordt met kwalen en pijn. Maar ook hoe fijn het is om afleiding te vinden in een activiteit. En hoe je met een positieve mindset je kwalen beter kunt accepteren.

We presenteren de voorstelling twee keer:

Op 8 mei 2023 voor oudere bewoners uit de wijk Bilgaard.
Op 10 mei 2023 voor de bewoners van Erasmus.

De voorstelling is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Leeuwarden en Wijkpanel Bilgaard.


Speciale Voorstelling

Op zondag 13 november spelen we nog een keer een speciale editie van 'Moederziel'. Deze voorstelling over eenzaamheid is voor de Dag van de Mantelzorg aangevuld met scènes over dat laatste thema.

Aanmelden kan via de gegevens in de flyer:

Aanmelden hier...

Klik op de flyer om te kunnen vergroten…


18 februari 2022 | Vertoning Oma Corona

Wat fijn dat er weer kan worden opgetreden. Onze eerste voorstelling na de lockdown hebben we alweer gespeeld en werd enthousiast door het publiek in Drachten ontvangen.

Vorig jaar stond de wereld van de Rimpels bijna helemaal stil: geen theaterles en helemaal geen voorstellingen. Filmen kon gelukkig kon nog wel, dus maakten we een heuse speelfilm met aan elkaar gemonteerde solo's: Oma Corona, over ouderen in corona-tijd. Omdat de film ook voor een paar filmfestivals ingestuurd was, hadden we die nog niet eerder online gezet. Maar nu is het zover!

Bekijk kortfilm Oma Corona op de pagina Filmpjes! (klik hier...)

Oma Corona @ YouTube

13 november 2021 | Helaas...

Onze kortfilm Oma Corona is helaas niet in de prijzen gevallen bij het Noordelijk Film Festival. Maar we hebben wel een erg leuke en interessante filmmiddag in de Slieker bioscoop gehad, waarop onze film vertoond werd in een blok met vier andere amateurfilms.

We hebben de film ook ingestuurd naar het Internationale Filmfestival Assen dat speciaal gericht is op vrouwelijke filmmakers. In februari meer nieuws hierover!


1 oktober 2021 | kortfilm Oma Corona geselecteerd!

Onze korte speelfilm Oma Corona is geselecteerd voor het Noordelijk Film Festival! Daarmee dingen we mee naar een prijs voor de beste speefilm door amateurs!

Oma Corona is gemaakt tijdens de corona-lockdown. Omdat lesgeven in groepsverband niet meer mogelijk was, is de regisseur bij alle spelers langs geweest om ter plekke een scène te maken en te filmen. Een aantal kinderen speelt de verbindende scènes. Zo is een verrassende, grappige en ontroerende korte film ontstaan over ouderen in corona-tijd.

Voor dit project kregen we subsidie van ZonMw, Fonds Sluyterman van Loo en RCOAK.

Artikel in Leidsch Dagblad, 14 juli 2021

14 juli 2021 Leidsch Dagblad | ONDERZOEK: Ouderen bloeien op door kunst

Leyden Academy on Vitality and Ageing deed grondig onderzoek naar de invloed van kunstparticipatie op ouderen. Seniorentheater de Rimpel werkte mee aan dit anderhalfjaar durende onderzoek en wordt in dit artikel een paar keer aangehaald door hoogleraar Tineke Abma en onderzoeker Lieke de Kock:

Artikel in Leidsch Dagblad, 14 juli 2021

Klik op de foto om te kunnen vergroten…


16 mei 2021 | Oma Corona - It's a wrap!

Oftewel: alles is gefilmd! De laatste opnames zijn gemaakt voor de korte film Oma Corona. Alle spelers waren op de filmset aanwezig: 10 senioren en 5 kinderen, en 1 jonge figurant. Gelukkig was het droog en niet al te koud, want we filmden buiten. De opnames moeten nu worden afgemonteerd en nabewerkt op geluid en kleur.

En binnenkort ..... Première!

De cast en de crew van Oma Corona.

De cast en de crew van Oma Corona. Fotoverslag van de laatste filmdag, zie hier... (klik)


16 maart 2021 | Medewerking aan onderzoek van ZonMw over ouderen en kunst

Joke (76):

'Het is heerlijk om te spelen. Je kunt even uit jezelf stappen. Ik doe op het toneel dingen die ik nooit echt zou doen. Ik ben nogal een controlfreak en bij improvisatie moet je dat allemaal loslaten. Heerlijk. Soms denk ik: "Doe ik dit nou echt?" Er komen dingen naar voren waarvan ik niet wist dat ik ze in me had.’

Joke is actrice bij theatergroep De Rimpel, een van projecten waarin onderzocht wordt wat de impact van kunst en cultuur is op de (positieve) gezondheid en het welbevinden van ouderen onder leiding van Gea Struiksma.

Hier is de publicatie te lezen... (klik)


Januari 2021 | In de MAX-magazine

Lees hier het uitgebreide artikel over ons, geschreven door Marloes de Moor:

De Rimpel in MAX magazine

Klik op de foto om te kunnen vergroten…


September 2020 | Global Goals

De Rimpel draagt bij aan doel 3 van de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties: Gezondheid en Welzijn. Op 25 september riep de Gemeente Leeuwarden daarom Gea Struiksma uit tot Held van Leeuwarden en maakte onderstaand filmpje over De Rimpel...

Lokale held(en) van Gemeente Leeuwarden!

Gea Struiksma (artistiek leider) officieel benoemd tot lokale held van Gemeente Leeuwarden. En verdiend! Foto: Jacob van Essen.